ETA utlyser permanent vapenvila


ETA

ETA

I måndags utlyste den baskiska terroristorganisationen ETA vapenvila. Det heter att denna vapenvila ska vara ”permanent, allmän och kontrollerbar”, med kontrollerbar menar de att den ska kunna kontrolleras av det internationella samfundet. Det är inte första gången ETA utlyster vapenvila, senast 2006 tog de beslut om en permanent sådan men löftet drogs tillbaka. Det är därför inte underligt att den spanska regeringen tar emot nyheten med smått tillbakadragen glädje. Zapatero säger i ett uttalande att ”ingen ska tro att regeringen kommer att sänka garden”.

ETA, eller Euskadi Ta Askatasuna som förkortningen står för har sedan de började sin väpnade kamp för ett fritt Baskien skördat 839 offer, det senaste så sent som 2010.

Baskisk polis

Baskisk polis

Jag tror inte att någon som inte lever i Spanien förstår ETAs påverkan på det spanska samhället. Vid alla val till riksdagen har frågan om hur man bäst bekämpar organisationen tagit stor plats, med inriktning på huruvida man ska man föra en dialog eller en noll-kommunikation. Vidare kan du inte öppna en spansk nyhetstidning utan att se en artikel om ETA. Jag får ofta intryck om att man i andra länder tänker att det hela är förbi och att de inte längre är en organisation att räkna med. I Baskien märker man av ETAs närvaro, det är t ex inte ovanligt att stöta på maskerade poliser. Att poliserna i denna del av Spanien, så kallade Ertzaintza (se bild), väljer att dölja sina ansikten är för att ett av ETAs mest tydliga mål alltid har varit poliser, de vill helt enkelt inte bli igenkända av potentiella ETA medlemmar.

Vi får hur som helst hoppas att det denna gång är permanent på riktigt. Något som säkerligen skulle gynna Zapatero vid nästa års val eftersom han ligger rätt risigt till i och med krisen, . Han har många gånger blivit kritiserad för att vara allt för vek när det gäller ETA, därför skulle det för honom vara lyckosamt om ETA tog ett hållbart och verkligt beslut om en vapenvila under hans mandat.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: