Spansk julmat


Langostinos

Langostinos

Spansk julmat är inte lika utmärkande som den svenska, oftast så är det inte lika strikt vad det är man ställer på bordet, dock så finns det en del klassiker. Vanligt på julbordet är lamm och många gånger ungt lamm, cordero lechal, detta kött anses extra fint och härstammar vanligen från norra regionerna Castilla y León och La Rioja. Det är inte heller helt ovanligt att man äter kalkon på julafton. Något som helt skiljer sig från det svenska julbordet är närvaron av skaldjur. Speciellt vanligt är det med langostinos, en typ av jätteräkor.

Panetón

Panetón

Något som däremot har en stark tradition är sötsakerna på det spanska julbordet. Vad som inte får fattas är turrón, en typisk spansk nougat. Det finns både mörk, ljus, hård och mjuk turrón, alla är vanliga inslag på julbordet. Bor man i Sverige kan man köpa turrón på Salmantinos delikatesser på Rosslagsgatan 31 i Stockholm.

Vanligt är också olika typer av marsipan, på senare tid ofta i form av marsipanfigurer, dock är inte den formen det traditionella. Andra sötsaker är dadlar och polvorónes, en typisk andalusisk sötsak, på svenska skulle vi förmodligen klassa den inom kategorin kakor. Obligatoriskt är även en panettone eller panetón som det med heter, en spansk julkaka fylld med kanderad apelsin, citronskal och russin.

Julmiddagen äts tillsammans med familjen, ofta med så många i släkten som möjligt. I Spanien äter man vid två- tretiden samt mellan 9-11 på kvällen, julmiddagen serveras vid det andra middagstillfället, det vill säga på kvällen.

Annonser

3 Responses to Spansk julmat

  1. Pingback: FIRA NYÅR I SPANIEN « Swedesinspain

  2. antonio alonso says:

    Aquí en Estocolmo compré un Panetón italiano ”Panettone” lo reservo para el fin de año. Saluz!!;)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: