Vanliga spanska tapas


I Spanien är tapas ett mycket viktigt inslag i den vardagliga matkulturen. Eftersom det är väldigt vanligt att både unga vuxna och äldre möts på barer både dagtid och kvällstid blir det minst ett par tapas i veckan. Att gå ut och äta tapas kallas för tapeo, dock så får man i stort sett alltid ett litet tilltugg till drycken så om man går ut på tapeo kan man säga att det är ett mer medvetet tapasätande, man går från bar till bar där man vet att de har bra tapas. Ordet tapas kommer från ordet ”tapar” som betyder ”att täcka”. Det sägs att ordet tapas har sitt ursprung i att man förr i tiden hade problem med flugor på barerna och därför täckte man över sitt vin med ett litet fat som man ofta la lite skinka eller ost på. Andra menar att det helt enkelt kommer från att man genom att ge gästerna något att tugga på minskar alkoholens effekt. Detta skulle ha varit vanligt både bland fattiga kroggäster och på bjudningar hos finare folk. Det finns också det som argumenterar för motsatsen, genom att ge gästerna ett salt tilltugg ökar du konsumtionen av alkohol.

Pimientos de Padrón

Pimientos de Padrón

Typiskt för tapas är att det ska vara enkelt, gott och snabbt. Här kommer några exempel på tapas som oftast serveras på barer:

Tortilla de patatas: spansk potatisomelett, en mycket vanlig tapas. Läs mer om tortilla i detta inlägg.

Pimientos de padrón: en sorts små gröna paprikor, som friteras och smaksätts med grovt salt. De är ganska starka till mycket starka, man brukar säga att på en stor tallrik med Pimientos de padrón finns det alltid någon som är mycket stark…så det blir lite av en rysk roulett.

Pescado Frito: friterad fisk, olika typer av små friterade fiskar, t ex Ansjovis eller Mulle (saltvatten fisk från Medelhavet). Fisken friteras oftast i ströbröd och serveras med citron.

Chipirones: en typ av liten bläckfisk.Kan tillagas på många olika sätt, vanligt är friterade.

Ensaladilla rusa: en sallad vanligen bestående av potatis, tonfisk, morötter, ärtor, ägg, sparris och majonäs,  det finns dock flera olika varianter.

Patatas bravas: Potatis serverad i ca 2 cm stora kuber, oftast friterad. Över potatisen har man en stark röd sås huvudsakligen baserad på tomat.

Patatas Alioli: Kokt potatis serverad i ca 2 cm stora kuber, med en sås baserad på majonäs och vitlök. Det förekommer många olika varianter på själva alioli receptet.

Paella: många barer har paella som tapas en gång i veckan. Oftast är den paella som serveras som tapas en mindre lyxig variant av denna rätt.

Morcilla/ Chorizo/ Jamón: Det är väldigt vanligt att man blir serverad olika typer av korvar och skinka. Till exempel Morcilla (blodkorv), chorizo (typisk kryddad spansk korv) eller den klassiska torkade spanska skinkan. Oftast serveras detta tillsammans med ost och en bit bröd.

Det finns lika många exempel på tapas rätter som det finns barer men ovanstående är vanligt förekommande. Las tapas de toda la vida helt enkelt.

Annonser

3 Responses to Vanliga spanska tapas

 1. Åh, vad jag blir sugen!

 2. Christine says:

  Kul och informativt!
  Instämmer med föregående ”jag och andra” att man blir sugen…
  Och längtar till Spanien och semester… 🙂

  I somras i Alcudia (Puerto de Alcudia) på Mallorca åt vi på en superbra restaurang, en hel måltid med bara FANTASTISKT goda tapas, och skinka som bara ”smälte i munnen”, mums!

 3. Linn says:

  Shit va gott!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: