Pradomuseet – ett av Europas främsta konstmuseer


Pradomuseet

Pradomuseet i Madrid

El Museo Nacional del Prado är ett av Europas främsta konstmuseer. Det kan utan tvekan jämföras med Musée du Louvre i Paris eller London’s National Gallery. Museet har i sin ägo runt 7.600 målningar, 1.000 skulpturer, 4.800 frimärken och 8.200 teckningar. På grund av det begränsade utrymmet visas inte allt i den permanenta utställningen, till exempel har Museet ca 3.100 konstverk till utlåning vid andra museer runt om i världen.
Bland de riktigt stora mästerverken man kan se på Pradomuseet räknas till exempel verk av Velázquez, Goya och El Greco. Konstverken är framförallt daterade till innan 1880-talet, nyare konst så som Pablo Picasso finner man i Museo Reina Sofía. Byggnaden börjades bygga år 1786 för att egentligen fungera som ett naturvetenskapligt kabinett, år 1819 bestämdes det dock att det skulle bli ett konstmuseum, och så har det som till allas kännedom förblivit.
Ett tips är att du innan du går till museet tar reda på ungefär vad det är du vill se. Som med många liknande museum är det oftast för stort för att man ska kunna se allt på en dag. Man blir helt enkelt trött tillslut och orkar inte ta in allt. Så kan du inte gå flera gånger, välj ut det som mest intresserar dig. Viktiga konstverk är till exempel Las Meninas av Diego Velázquez och Goyas Los fusilamientos en la montaña del Príncipe Pío.

Öppettider är 9.00 till 20.00 tisdag till söndag. Inträde 8€ fullpris, gratis tisdag till lördag 18.00 till 20.00 och sondagar 17.00 till 20.00 (observera att det enbart gäller den permanenta utställningen), se även specialpriser för barn, ungdomar under 25, pensionärer och studenter. Hemsidan finns tillgänglig på flera språk vilket gör det lätt för alla att informera sig. Museet ligger vid det kända promenadstråket Paseo del Prado, närmsta tunnelbanestation ar Banco de España, linje 2.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: