December och julbelysningen är uppe!


Julgran vid Puerta del Sol

Julgran vid Puerta del Sol

Idag är det den 1:a December, för mig den första riktiga vintermånaden. I Spanien är det dock inte vinter officiellt fören den 21:a December. Här är det nämligen inte så att man går efter en medeltemperatur eller tycker sig anse att vintern är kommen, nej det är strikt bestämt enligt datum. Hur som helst, nu är det i alla fall den månaden då julen infaller, och det märks tydligt.

Julbelysning vid Plaza de Jacinto Benavente

Julbelysning vid Plaza de Jacinto Benavente

I år har Madrid satt upp sammanlagt 4,4 miljoner julbelysningar runt om i staden, dvs. räknat i enskilda lampor. I år är för första gången all belysning lågenergilampor (så kallad LED- teknik), allt för en ny satsning på en hållbar, effektiv, attraktiv och miljövänlig stadsmiljö som det så fint heter. Bra Madrid! Jag tycker att julbelysningen i år i vissa fall är lite för modern, jag gillar mer klassisk julbelysning. Se t ex fotot på julbelysningen inspirerad av flygande tefat vid Plaza Mayor, inte riktigt min smak, å andra sidan är det kul med variation.

Julbelysning vid Plaza Mayor

Julbelysning vid Plaza Mayor

Vidare om denna julmånad kan sägas att det i Spanien blir allt vanligare att köpa julklappar, dock är det långt ifrån den hysteri som råder i Sverige. Man brukar (om man ger något) bara ge en present och bara till de allra närmaste. Det är fortfarande Los Reyes Magos (De tre vise männen) som dominerar. Detta firas den 6:e Januari men inte heller då är det någon stor hysteri kring presenter men något brukar man ge, speciellt till barnen då dessa tre vise män är deras jultomte.

Apropå julbelysning, om några dagar hoppas jag få upp en liten julgran här hemma, kanske lite tidigt men ska det vara värt besväret så får den stå ett tag:)

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: