GRANADA


Alhambra

Alhambra, Nils-Johan Norenlind/pixgallery.com

Granada är en oförglömlig stad med högklassig kultur, matlagning och musiktraditioner. Det är en stad både för den äldre besökaren men även för ungdomar. Skulle jag bli tvungen att tipsa om enbart en stad i Spanien så kanske det faktiskt skulle bli Granada. Staden är beläggen vid Sierra Nevadas fot i Andalusien. Staden är bland annat känd som arabernas sista utpost i Spanien (besegrade av Los Reyes Católicos 1492). Den arabiska influensen är mycket stark och många araber är bosatta i staden. Den kändaste efterlämningen från den tiden är Alhambra, ett palats som 2007 var en av finalisterna i den förnyade listan av Världens 7 underverk (tyvärr blev det inte framröstat bland de 7 vinnarna). Palatset är ett enastående mästerverk och är ett måste vid ett besök i Granada. Staden är inte bara ett alternativ för den kulturintresserade, av Granadas 240.000 invånare, är cirka 60.000 studenter. Vilket gör det till en rolig stad att studera i, en del svenska universitet har utbyte med Granadas universitet och det finns även många språkskolor. Granada är även tapasens huvudstad. Här serveras stora tapas till en öl eller dylikt för mellan 1,30 – 2 €. På många ställen kan man till och med välja vilken tapas man vill ha. För vegetarianen är det himmelriket då de är mycket vana vid att servera vegetariska tapas, kanske på grund av stadens många utländska studenter. Det enda man behöver göra är att säga till.

Affisch för Flamenco festival

Affisch för Flamenco festival

Vill man se flamenco finns det många alternativ. Granada är en stad med en stor romersk befolkning. Flamenco är en dans med starka anknytningar till den spanska romerska kulturen. Många flamencouppvisningar är dock anpassade till turismen och många spanjorer menar att dessa uppvisningar inte är ”äkta flamenco”. Personligen skulle jag säga att man kan hitta både högklassig flamenco och mindre bra på just sådana ”turistuppvisningar”. Hör dig för ordentligt innan du väljer ställe eller ta dig upp till Sacramonto. Ett äldre område i staden där många romer bor. Om inte för att lyssna på flamenco är det ett område som är väldigt fint och värt att besöka. Det ligger högt och mittemot Alhambra vilket gör att utsikten är fantastisk. Andra tips är att ta en dagstur till Sierra Nevada, hör dig för på Granadas turistinformation om hur du tar dig dit samt guidade turer.
Att ta sig hit, det går inga direktflyg till Granada men du kan t ex. åka med Ryan air via London eller med flertalet flygbolag via Madrid. Det går också bra att flyga till Málaga för att sedan ta buss eller tåg till Granada.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: