Suck…varför gör ni på detta viset?


100 EUROJag brukar ha inställningen att försöka att inte klaga så mycket på saker som är som de är, vara sig jag är i Spanien eller Sverige (nu kanske någon opponerar sig…). Men idag känner jag att jag tänker tala om två saker som stör mig i Spanien.

Det första är problemet med att betala med stora sedlar. Har du en sedel i 100 euro så får du genast ett litet bekymmer. I Sverige så brukar det ju som bekant inte vara något större problem med att betala med en tusenlapp även om femhundralappen är betydligt vanligare. Hur som helst, på många ställen tar de helt enkelt inte emot din sedel – no, no, no går inte!- och där står du. Det är helt enkelt så att de är rädda för att den ska vara falsk. Så man får ibland gå till större affärer eller finare där de har en maskin som kontrollerar sedeln. Men inte nog med detta, t om. en sedel i 50 euro kan orsaka bekymmer. 50….det är 500 spänn. Dvs. faktiskt inte så mycket pengar. Men vad som följer är -nej, och suck och åh vad jobbigt, har du inte mindre?-. Oftast är det så att de påstår sig inte ha växel, vadå har du inte växel på 50 euro?? Går affären så dåligt? Det är som att de tror att det är mer pengar än vad det är. Eh, ge mig två tjugor och lite mynt så är det bra så. Mycket underligt detta…

Störningsmoment nummer två i min vardag. Allt detta socker! Vadå men socker är ju nyttigt! Suck, nej det är det inte, och så är man där igen, man orkar liksom inte förklara gång efter gång. Men för mig vänder det sig i magen när jag ser vad vissa lägger på sitt frukostfat. Folk får visserligen göra som de vill men jag har svårt att acceptera när man ger små barn en chokladfylld frukostbulle. Svenska bekanta som har barn har även uttryckt hur jobbigt det är att alltid behöva förklara att man inte vill att folk ger ens treåring allt detta socker. Vad ska man göra? Ingenting. Men jag har svårt att inte dra på en min av besserwisser och ni fattar ingenting. Vem vet kanske är det vad spanjoren i Sverige stör sig på? Svenskars tendens till att alltid vara politsikt korrekta och veta hur saker och ting ska vara…eller?

Finns det något som ni stör er på i Spanien eller när ni är i andra länder?

Annonser

3 Responses to Suck…varför gör ni på detta viset?

  1. Karin says:

    Sv; Jag vet faktiskt inte om den går att beställa, kanske? Du får gå in på clasohlson.se och kolla 🙂

  2. Nemo says:

    Jag har bott nagra ar i Spanien, och kan bla störa mig pa deras sätt att se pa djur, alltsa detta med djurens rättigheter verkar inte vara speciellt utbrett i detta land. Hundvalpar säljs i djuraffärer sittandes i sma burar (halla 2010 med eu-lagar???) och de säljs även alldeles för tidigt, det är inte ovanligt med 4-veckorsvalpar. Vegetarianer äter tydligen fisk??? Socker, vitt mjöl, vitt bröd är tydligen nyttigt??

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: