Toledo – de tre kulturernas stad


Toledo, Spaniens första huvudstad, är en fantastisk stad, den är inte bara vacker utan har även en intressant historia. Staden brukar kallas för de tre kulturernas stad, det på grund av att staden varit bebodd av judar, kristna och morer under århundraden. Under 1200-talet levde alla tre folkgrupper tillsammans, under mer eller mindre fredliga former. Denna kulturblandning har främst gjort avtryck på stadens arkitektur, här samsas synagogor med moskéer och katedraler. Det finns mycket att se i staden och det kommer du att märka bara genom att vandra runt, men några saker bör du se till att inte förbise:

Toledo

Toledo

La Catedral de Toledo: Denna katedral är något alldeles särskilt. Den byggdes först av kristna, därefter omvandlades den till en moské under den moriska ockupationen för att senare bli en katedral igen. Men som om det inte var nog med det förstördes den under 1200-talet för att återuppbyggas med en Gotisk arkitektur. Det är det som vi kan se idag men dess historia är märkbar.

Alcázar: Ett fort där romare, visigoter, morer och kristna har tagit skydd under olika bataljer. Tyvärr förstördes fortet under Spanska Inbördeskriget men lyckades till stort byggas upp igen. Idag fungerar det som bibliotek och militärmuseum.

El Monasterio de San Juan de los Reyes: Ett kloster från 1400-talet byggt på begäran av Los Reyes Catralolicos (kung och drottning vars kungadöme tog Spanien från medeltid till en mer modern tidsepok).

Puerta Bisagra: Huvudingången till Toledos äldre stadsdel. Även den är byggd av först morer och sedan kristna.

Det finns väldigt många museer i Toledo så ett tips är att gå till turistinformationen, en del utställningar är temporära och därför är det bra att kolla upp vad som finns just när ni är där. Det finns även många trevliga restauranger och barare i staden där den äldre arkitekturen fått vara kvar. Åk gärna hit på sommaren eller hösten, Toledo kan vara en riktigt varm stad på sommaren och det är ingen lätt stad att vandra runt i. Staden är högt belägen och backarna är många. Du kan ta dig hit från Madrid med snabbtåget AVE, biljettpriset ligger på ca 10€ och resan tar endast en halvtimme. Tåget går en gång i timmen från tunnelbanestationen Puerta de Atocha.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: