Número de Identificación de Extranjero


I tidigare artiklar har jag skrivit om vikten av att skaffa sig NIE (Número de identificación de extranjero), vilket är ett personligt ID nummer för utländska medborgare. Detta är framförallt viktigt när du söker jobb. Det är få företag som anställer en person med enbart pass eller utländskt ID kort. Det är alltså inte så lätt att arbeta i andra EU länder som har varit tanken med den fria rörligheten. Företag får anställa dig utan att du har detta nummer men kommer högst troligen välja någon som har skaffat NIE antingen för att anställningsprocessen är enklare eller för att det är företagets policy. Många bankkontor kräver också NIE för att man ska få öppna ett bankkonto.

Som EU-medborgare är det mycket enkelt att söka NIE. Det enda komplicerade är den många gånger långa väntetiden. I stora städer som Madrid och Barcelona kan väntetiden vara 1-3 månader. Så vet du med dig att du ska resa till Spanien, ring och beställ ett möte i tid. I Madrid ansöker man om NIE på OFICINA DE EXTRANJEROS DE MADRID, Calle San Felipe, 7-9, telefon: 915701824. I Barcelona gör du detta på OFICINA DE EXTRANJEROS DE BARCELONA, Pº Sant Joan, 189, telefon: 93 520 14 10. I mindre städer kan man ansöka om NIE på den lokala polisstationen, du kan där räkna med att ha ditt NIE på ett par timmar.

Förr fick man ett kort som såg ut som ett vanligt ID-kort, nu får man endast ett papper. Det är ganska opraktiskt då du i de fallen du måste presentera ditt NIE nummer måste ha både det pappret och passet med dig.

Vid ansökan ska du ha skrivit ut och fyllt i denna blankett EX-14, ha med foton på dig själv och givetvis ditt pass. Vad det är för uppgifter du ska presentera när du ansöker om NIE kan dock variera så hör dig gärna för innan. På vissa ställen kan de kräva tre foton och på andra två,etc.

De kommer att be dig gå och betala en administrationsavgift på banken och sedan komma tillbaka med kvitto på det. Tänk på att spanska banker stänger vid två samt att många har olika tider för olika ärenden. T ex kan det mycket väl vara så att inbetalningar av detta slag endast görs fram till klockan 12.00. Det kan låta konstigt men det är relativt vanligt på spanska myndighetskontor, banker och liknande att det har olika tider för olika saker. Vilket givetvis kan skapa frustration när man väl tagit sig dit och de hänvisar till en annan dag och tidpunkt. Sätt alltså igång tidigt på morgonen för att undvika krångel med banker som inte låter dig betala din avgift.

Ett tips om du bor i en stor stad och väntetiden är lång är att åka till en mindre stad och göra ditt NIE där, det spelar nämligen ingen roll var i Spanien det är utfärdat. Vad du måste tänka på är att du måste ha en adress på den orten. Du behöver inte vara skriven där men du måste ha tillåtelse att använda den adressen, du kan t ex ta en kompis adress.

Slutligen, se alltså till att få detta ordnat så snart du kan, det kommer att underlätta jobbsökande och kontakten med spanska myndigheter generellt.

Annonser

3 Responses to Número de Identificación de Extranjero

  1. Pingback: Söka arbete « Swedesinspain

  2. Pingback: Bra tips för jobbsökande « Swedesinspain

  3. Pingback: Jobba i Spanien 2010 « Swedesinspain

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: