Gazpacho och Salmorejo


Gazpacho är en spansk tomatsoppa som serveras kall. Denna rätt är mycket populär som förrätt både på restauranger och hemma hos familjer, den går även att finna i mataffären i form av Tetrapak. Det är en mycket uppskattad rätt på sommaren då den svalkar bra i sommarhettan. För de som inte är vana vid kalla soppor kan smaken verka lite främmande. Det finns säkerligen lika många Gazpachos som det finns familjer men nedan följer ett klassiskt recept:

Gazpacho ingredienser

Gazpacho ingredienser

8 solmogna tomater (helst skalade)

1 skalad gurka

¼ baguette (helst från gårdagen)

2 vitlöksklyftor

1 röd paprika

1 grön paprika

½ dl Olivolja

Vitvinsvinäger (efter tycke)

Salt och peppar (efter tycke)

Blanda allt i en mixer tills det blir en slät soppa, låt så i kylskåpet i ett par timmar. Så är det klart, superenkelt. Har man inte tid att vänta på att den ska kallna kan man ha i några isbitar i mixern.

Salmorejo

Salmorejo serverad utan skinka

En annan soppa som oftast förväxlas med Gazpacho är Salmorejo, Den främsta skillnaden är att man använder mer bröd i Salmorejo vilket gör att den blir krämigare samt att man inte har i andra grönsaker än tomater. Den serveras precis som Gazpacho men man brukar tillsätta hackat kokt ägg som garnering samt Serrano- skinka. Är man vegetarian eller vegan kan man be om att få utan skinka och/eller ägg. Personligen tycker jag bättre om denna soppa än Gazpacho. Tillaga den som ovan men hoppa över gurkan och paprikorna samt tillsätt mer bröd.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: