Almuñécar


Almuñécar är en liten stad belägen på Costa Tropical i Andalucía. Staden tillhör provinsen Granada. Precis som namnet på kusten avslöjar så har Almuñécar ett vad man kallar subtropiskt klimat. Regndagarna är få och klimatet är jämförelsevis behagligt året om. Staden har närmare 27. 700 invånare vilket gör att den i spanska mått mätt snarare refereras till som en by, om än lite överdrivet.

Almuñécar

På vandring i den äldre statsdelen

Det som är anmärkningsvärt med Almuñécar i jämförelse med många andra orter längs den spanska kusten är att trots att staden till stort livnär sig på turism så har den ändå lyckats bevara dess spanskhet. Det är helt enkelt en genuin stad, vilket tyvärr inte kan sägas om alla turistmål. En teori om varför de har lyckats att värja sig för turismens influenser är den generellt sett höga åldern på besökarna. Många, tex. pensionärer som har lyckats skaffa sig en semesterlägenhet, reser dessutom till Almuñécar främst under vinterhalvåret, .

Det ska dock verkligen påpekas att det sommartid inte är en sovande stad, under sommaren passar nämligen spanjorerna på att utnyttja sin berättigade del. Det kommer spanjorer från hela landet men främst är det Madridbor som söker sig hit. Varför gör man det? Förutom det uppenbara med playa och sol…återigen, dessa tapas! I denna lilla stad bjuds det nämligen generöst med tapas till drycken. För Andalusier boende i detta området är det nämligen uteslutet att inte ge tapas till vinet eller ölen, det tillhör helt enkelt. Får du ingen kan du faktiskt i de flesta fall be om en (såvida det inte är en drinkbar klockan två på natten), de har förmodligen bara glömt. Är du vegetarian så brukar det också gå och ordna, kanske får du höra en suck men de flesta servitörer skulle inte drömma om att säga nej till tapasen.

Tapas från baren El Cortijillo vid Plaza Kelibia

Tapas från baren El Cortijillo vid det populära torget Plaza Kelibia

Vad gör man då i Almuñécar? Det finns ett par turistattraktioner så som ett slott men de flesta åker nog dit enbart för att slappna av. Staden är lite grovt talat indelad i två områden, det gamla Almuñécar och det nya. Den äldre stadsdelen är mycket trevlig att ta en promenad i. Stranden i Almuñécar är mycket fin men inte av sand utan sten, det är dock inte obekvämt att ligga på stranden. Har man tid kan man även göra dagsutflykter till Granada eller turistorten Salobreña som ligger bara en 15-20 minuter bort med buss. Till Granada stad går det bussar dagligen och du är där på ca 1,5 timme. Det finns också guidade turer till Sierra Nevada, något som lär vara en oförglömlig upplevelse. Är ni intresserade av just det, hör er för via en turistinformationssida från byn Pampaneira vid Parque Nacional de Sierra Nevada.

För de som är sugna på uteliv är det mycket liv sommartid, då är det främst Los Bajos man går till, en samling barer längs stranden. Fördelen är att det jämfört med städer som Madrid och Barcelona är relativt billigt. Nackdelen är att musiken i stort sätt är likadan på alla ställen, spansk populärmusik, blandat med modern flamenco och radiohits.

Almuñécar

Almuñécar

Är du intresserad av att läsa Spanska så finns det alternativet, tex via skolan TCL Languages, men om ni söker på Google kommer ni att hitta fler alternativ. En del skolor erbjuder även att man kan läsa en del av sina studieveckor i Almuñécar och en del i Granada. När ni letar kurser, tänk på att se till om lärarna är inhemska, det bör de givetvis vara.

En ort värd att besöka för en avslappnad vecka, eller för festande på spanska barer, eller som ett stopp på vägen till Granada. Bästa sättet att ta sig hit är att flyga till Málaga eller Granada. Du kan få mycket information på  Almuñécars officiella hemsida.

Annonser

One Response to Almuñécar

  1. Pingback: Vegetarian i Spanien « Swedesinspain

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: