Svensk film i Spanien


Svensk film har i Spanien på sista tiden uppmärksammats mer än tidigare, mycket tack vare Millennium trilogin som haft en otrolig framgång. Under månader var filmerna dragplåster på landets alla biografer och i Madrids tunnelbana kunde ses hur många passagerare satt försjunkna i Stig Larssons böcker. Inte heller lär det väl ha undgått någon spanjor att Noomi Rapace är dotter till den framlidne flamencosångaren Rogelio Dúran.

Just nu visas den amerikanska varianten av Låt den rätte komma in eller som spansk titel lyder Déjame entrar. Många har dock sett den svenska variationen sedan tidigare. Filmer som dessa har gjort att intresset ökat för andra svenska filmer och regissörer, så som t ex. Lukas Moodysson. På videoklubben Ficciones de Cine finns en relativt stor samling med skandinaviska filmer, både nya och äldre såsom klassiker av Ingmar Bergman. I Spanien dubbar man fortfarande de flesta biofilmer, och speciellt om de är på ett annat utländskt språk än engelska. Bor du på landsorten är det väldigt svårt att hitta en biograf som visar originalfilmer men i Madrid är det lite lättare. Biografkedjan Yelmo Cines visar alla filmer både på spanska och på originalspråk, det du ska kolla efter är bokstäverna V.O.S, det betyder att filmen är på originalspråk med text på spanska. En annan biografkedja är Cines Renoir även de visar filmer på originalspråk och ibland filmer som inte visas på alla de stora biograferna, här visade de t ex. Millennium trilogin på originalspråk innan de flesta andra biografer valde att visa filmen.

Ett annat tips om man vill se på svenska filmer med ett icke- svenskspråkigt sällskap utan att behöva kolla på den dubbade varianten är att ladda hem filmen och sedan söka på spansk text online som man sedan kan lägga till filmen. Lite knepigt men fungerar i många fall bra.

Vad tycker ni om att Spanien fortfarande dubbar sina filmer? Väljer ni bort en sådan film eller står ni ut med att höra er favoritskådespelare tala spanska?

Annonser

2 Responses to Svensk film i Spanien

  1. Jisses! När ska de fatta??

    Apropå inget: Hur får du in länkar i bloggen? Jag hittar inte var man gör det…

  2. Gå till panel sedan länkar i högerspalten och sedan add new:) Eller jaha du menar i texten…i överraden vid textverktygen finns det en liten figur som du ska trycka på. Dra med musen över alla så hittar du. Det står typ add link.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: