Rökförbud på spanska barer och restauranger


Nu har det blivit dags för Spanien att ta det beslut som de flesta europeiska länder redan tagit. I onsdags klubbades det igenom i kongressen att från och med den 2 Januari 2011 ska samma regler gälla i Spanien som i övriga europeiska länder. Det kommer inte längre att vara tillåtet att röka på barer och restauranger, dock kommer undantag i vissa fall att göras på fängelser, psykiatriska avdelningar och privata äldreboenden.

Spanien förbjuder rökning på barer

RÖKNING FÖRBJUDET

Spaniens premiärminister José Luis Rodríguez Zapatero har länge själv varit emot ett totalt rökförbud (förmodligen bland annat för att han själv sägs vara rökare). Dock så har det tillslut blivit oundvikligt för Spanien att stå utanför det beslut som alla andra redan har fattat. 2005 kom en lag som förbjöd rökning i köpcentrum, på bibliotek, sjukhus, banker och kontor samt andra offentliga platser inomhus. På restauranger som är större än 100 kvadratmeter måste det finnas en rökfri avdelning. Mindre barer och restauranger får själva välja. Valet som de flesta gjorde var att låta rökning vara tillåten, det är mycket ovanligt att rökning är förbjudet på spanska barer.Lagen hade heller ingen större verkan då det visade sig att antalet rökare faktiskt till och med ökade efter denna lag kommit till.

Många barägare anser att denna lag är tillräcklig, de menar att staten inte har rätt att lägga sig i hur de ska bedriva sin verksamhet. De försökte enda fram tills i onsdags få igenom ett beslut som tillät en avskild rökavdelning, dock utan framgång. De finns de som menar att det inte är rätt tillfälle att ta ett sådant här beslut. Spaniens ekonomi är i kris och att ta ett beslut som riskerar att ännu fler barer går i konkurs är inte lämpligt.

Andra menar att det i längden är gynnsamt att Spanien anpassar sig till övriga Europa och att alla problem med fall av passiv rökning kommer att minska. Förmodligen kommer spanjorerna att anpassa sig till denna nya lag precis som folk i övriga länder gjort. Att det kommer att ta längre tid kan nog med säkerhet sägas. I Spanien är det till och med fortfarande relativt vanligt att folk öppet röker marijuana och andra liknande droger varför det för många i Spanien är obegripligt hur en sådan ”lätt” sak som tobak kan komma att förbjudas. Idag anser sig 31,5%  av spanjorerna sig vara rökare (mätning gjord 2009).

Vad tycker ni, är det bra att Spanien följer andra länders exempel?

Annonser

2 Responses to Rökförbud på spanska barer och restauranger

  1. Definitivt bra! Men jag har svårt att se det fungera. Det är bara så – i spanien röker man. Överallt! Kommer nog ta lite tid.

  2. Nemo says:

    Jag vägrar!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: