Puerta del Sol


Torget Puerta del Sol eller kort och gott Sol är Madrids mittpunkt och faktiskt på sätt och vis även Spaniens mittpunkt. Här ligger vad som kallas Kilómetro Cero, med det betecknas den punkt i ett land varifrån alla avstånd mäts, oftast ligger denna punkt i landets huvudstad som i detta fall. Vid denna punkt samlas ständigt turister för att ta ett foto där de står vid denna markering (se bild 1). Precis framför Kilómetro Cero finner man byggnaden Casa de Correos, byggnaden är från 1700- talet och spelar en speciellt viktig roll en gång om året. Det är här nyåret räknas in, torget är då smockfullt med nyårsfirande spanjorer (se bild 2).

Detta torg är också oftast mötespunkten när man bestämmer träff i området och mer konkret möts man ofta vid en staty av en björn och ett träd, La estatua del oso y del madroño, man kan säga att det är Madrids svampen vid Stureplan i Stockholm. För drygt ett år sedan fick man flytta på statyn till en annan del av torget på grund av ombyggnader, förvirringen var minst sagt stor när alla madridbor hade bestämmt träff på det vanliga stället innan nattens utgång.

nyår puerta-del-solOmrådet är bland annat känt för att vara ett område med mycket turism och rörlighet. Här är affärerna öppna varje dag fram till klockan 21- 22 på kvällen (vilket inte är fallet under helger i anda områden), barerna och restaurangerna är alltid fulla med folk och det är alltid säsong för uteliv. Många barer spelar mycket internationell musik och populärmusik. Gatorna är fulla med så kallade inkastare som bjuder på en gratis öl eller Sangria för ett besök på deras bar. Dock måste sägas att kvaliteten på Sangrian inte är högklassig, men så är det också gratis. Hur som helst, i detta område kan du vara säker på att hitta barer som är öppna enda tills morgonen alla dagar i veckan.

Priserna på barer och restauranger varierar från mycket dyrt till mycket billigt. Vill man komma billigt undan så bör man företrädesvis välja att ta en öl i baren på ett ställe istället för på en terrass. En bar som man bör besöka är La Tosta på Calle Victoria 8, här får du tapas gratis med beställningen av någon dryck. Detta är visserligen relativt vanligt i området men på denna bar får du mer än en liten brödbit med ost, dessa tappas är små portioner. Här hittar man också många restauranger som serverar typiska spanska rätter som t ex Paella. En del ställen har verkligt bra mat medan andra har den typiska turistmenyn. Ett rekommenderat ställe är La Cueva del Gato, beläget på samma gata som den nämnda baren ovan, Calle Victoria 12. Testa deras utmärkta Salmorejo (spansk tomatsoppa), eller lyxa till det med ostron och Cava för ett anständigt pris.  Det finns även många irländska pubar vilket märks inte minst på sommaren då turismen är som störst.

Detta är absolut ett område du bör besöka om du är i Madrid, sanningen är den att det förmodligen är oundvikligt då Sol fungerar som en utgångspunkt till flera attraktioner och områden.

Annonser

2 Responses to Puerta del Sol

  1. Pingback: FIRA NYÅR I SPANIEN « Swedesinspain

  2. Pingback: Madrids tunnelbana – tummen upp! « Swedesinspain

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: