Tortilla de patatas


I Sverige när man hör ordet tortilla så tänker man såklart på de mexikanska tortillabröden. I Spanien däremot syftar man på den typiska spanska potatisomeletten. Denna rätt är väldigt vanlig, det finns inte en bar som  inte har det på menyn. Det finns till och med tävlingar i att göra den bästa tortillan.Tortilla äts gärna i kombination med något annat, te x bröd, majonnäs eller en grönsallad. Det är även ett vanligt innehåll i baguetter på barer och kaféer.

Det finns flera olika varianter och recept, vilket som är det rätta sättet att tillaga rätten på går inte att säga. Nedan följer dock ett recept som får betecknas som vanligt och som fungerar bra som grundrecept.

5 potatisar

7 ägg

1 lök

Svartpeppar

Salt

Persilja

Du bör ha en stekpanna som är ganska djup för att resultatet ska bli bra. Skala potatisen och skär den i skivor, stek den mjuk i rikligt med olja. Tillsätt lök och stek den tills den mjuknar. Lägg upp det hela på en tallrik, är det mycket olja kvar, försök att inte få med det.

Blanda ägg, svartpeppar, salt och persilja i en skål. Tillsätt potatisen och äggen och blanda väl. Observera att om potatisen fortfarande är varm bör detta göras relativt snabbt. Häll hela blandningen i stekpannan. Sätt på lock, tillaga på svag värmen i ca 10 minuter. Sedan kommer vi till den knepiga biten och där det en enkelt att misslyckas. Nu ska du vända på hela tortillan. Om locket är platt utan höga kanter kan du använda det som redskap, annars går det bra med en tallrik. Lägg tallriken över stekpannan, håll fast den hårt och vänd sedan stekpannan upp och ner. För sedan tillbaka tortillan så att den sida som innan var uppåt nu är nedåt. Efter ca 5 minuter brukar den vara färdig. Lägg upp på ett fat. Garnera gärna med inlagd paprika i strimlor.

Varianter på detta recept kan vara att hoppa över löken, tillsätta vitlök, paprika, spenat eller champinjoner. Det finns även de som väljer att koka potatisen innan istället för att steka/fritera den. Man kan också använda den rå men i det fallet tar det längre tid innan den mjuknar och risken är att tortillan blir för torr om den tillagas under en lång tid.

En annan sak som kan vara bra att veta är att Tortilla nästan alltid syftar på Tortilla de patatas (potatisomelett), vill man ha vanlig omelett är det Tortilla francesa (fransk omelett) man bör fråga efter.

Detta är billig mat och när du väl har lärt dig att vända den utan att den går sönder är det ett enkelt recept.

Annonser

One Response to Tortilla de patatas

  1. Pingback: Vanliga spanska tapas « Swedesinspain

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: