Siesta


Den spanska siestan känner de flesta till. Ordet kommer från latinets hora sexta (sjätte timmen), räknat från kl 06.00, alltså kl 12.00. I verkligheten brukar dock siestan infinna sig på eftermiddagen. Tanken är att man ska låta kroppen återhämta sig efter att man har ätit lunch. Normalt äter man lunch/middag vid 2 tiden. Oftast pågår siestan mellan 14.00 och 17.00. Detta gör att en arbetsdag oftast ser ut såhär: man börjar arbetet mellan 9 och 10 på morgonen, går på lunch mellan 14.00 och 17.00 och jobbar sedan till kl. 19.00 -20.00. Detta system har både för och nackdelar. Att sova mitt på dagen (högst 30 min) har visats sig bra för hälsan generellt och det motverkar stress och ångest. Det verkar även positivt för minnesförmågan och koncentrationen. Nackdelen är utan tvekan de otroligt långa arbetsdagarna. Bor du nära hemmet så behöver inte detta vara ett problem då du kan gå hem på siestan men om du bor långt bort tvingas du vara hemifrån under hela dagen och halva kvällen. Många löser detta genom att passa på att gå på gymmet eller liknande.

Bild hämtad från http://www.zancada.com/la-siesta/Under siestan brukar de flesta affärer stänga. I större städer brukar dock de flesta stora affärer hålla öppet och endast en del små butiker stänger. Många spanjorer trivs bra med detta system men trots det så är det allt fler av affärerna som håller öppet. I södra Spanien är man något mer traditionell och få butiker eller mataffärer är öppna.

Siestan är förmodligen svaret på varför spanjorer orkar vara vakna så länge på kvällen. Det är dock många som påpekar att trots detta så sover spanjorer väldigt lite. Det kan ligga någon sanning i det då många spanjorer går och lägger sig sent men ändå går upp tidigt, men huruvida detta är allmängiltigt har vi inget svar på.

Vad tycker ni? Är det ett bra system att man vilar ett par eller några timmar mitt på dagen eller föredrar ni det svenska systemet med 9-5 jobb?

(Bild hämtad från Zancada)

Annonser

4 Responses to Siesta

 1. jagochandra says:

  Föredrar helt klart det svenska systemet. Hur gör man annars med barnen? Antingen träffar man dem knappt på kvällen eller så får man hämta en stund mitt på dan från dagis??

 2. SV: kul att du också gillar färgen :):)

  Jag älskar också höstkombon rött&kamel som jag precis skrivit om här
  http://vivienne.blogg.se/2010/october/zara-lookbook-october.html#comment 😀 KRAM!

 3. Natthakan says:

  Sv: Synd att du inte kunde! 😦

 4. Mikael says:

  Tycker att siestan är en klar fördel för de som har en egen affär/butik och arbetar nära hemmet (kanske har bostaden ovanför butiken) eftersom de kan kan gå hem på ett enkelt sätt.

  Men det verkar inte vara lika bra för de som jobbar inom industrin vars lokaler brukar ligga utanför stan och en bit bort från hemmet. Detsamma för de som jobbar i butik.

  Nej, man får nog vara egenföretagare för att få ut det mesta av siestan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: