Svenska produkter i Madrid


När man har bott utomlands ett tag drabbas man oftast av ett riktigt sug efter den mat man är van vid. Som tur är går detta över med tiden, eller åtminstone minskas suget, man glömmer helt enkelt. Men för den som ändå verkligen vill ha sina svenska varor och är beredd att betala ett högre pris än hemma finns det faktiskt ganska mycket att få tag på.

Först och främst har vi IKEA som är det ställe där det finns bäst utbud. Där hittar du tex. köttbullar, kaviar, cider och rostad lök. Passa även på att äta i restaurangen som inte skiljer sig nämnvärt från Ikeas restauranger i Sverige.

Svenskt godis är det väldigt många som saknar, saltlakrits var tills nyligen nästan omöjligt att få tag på men nu finns det en svensk godiskedja som öppnat affärer i Madrid. Dock till hutlösa priser men är man verkligen godissugen så kan det vara värt att gå förbi och bara köpa några bitar. Du hittar klassiskt plockgodis, dajm, chips och tuggummi. Affären finns bland annat på Calle Fuencarral.

Ett annat ställe där du om du har tur kan hitta svenska råvaror är marknaden San Miguel nära Plaza Mayor. Runt jul finns det en chans att man hittar tex. sill. Denna marknad är en av Madrids äldsta och har kommit att bli en stor turistattraktion. Varorna är av hög klass men höga är även priserna.

Det finns även många varor som inte är så lätta att få tag i men som absolut finns. Du måste bara ha tålamod och inte förvänta dig att kunna köpa hela matkassen i en och samma affär. Creme fraiche är en produkt som man inte hittar i många mataffärer men du kan köpa det på El Corte Inglés eller på Carrefour. På El Corte Inglés hittar du även Tacokrydda och dill. Havregryn är en annan produkt som inte säljs i vanliga mataffärer men som är lätt att hitta i hälsokostaffärer eller butiker med vegetarisk kost.

Ytterligare en affär där man kan hitta en del svenska produkter så som olika sorters sill är mataffären Al Campo. Deras utbud är generellt mycket bra. Nackdelen är att om man bor i centrum får man resa ut en bit med tunnelbanan för att ta sig till en av deras affärer.

Lustigt nog är det otroligt svårt att få tag på jäst. Spanjorer bakar sällan bröd hemma utan köper sin baguette i brödaffären varje dag. Dock går det att köpa på matäffären Mercadona eller direkt från bageriet.

När det gäller annat bröd än den älskade baguetten så ser det mörkare ut. Spanjorer äter inte grovt bröd och punkt slut. Går du till Lidl kan du dock hitta något sorts grovt bröd. Hälsokostaffärer kan även de ha grovt bröd men då rör det sig oftast om väldigt grovt bröd, svenskt sött grovt bröd är alltså att glömma.

Det finns även några svenska restauranger i Madrid, tex. Collage,  Bellman samt Olsen som serverar nordisk mat. Man kan dessutom beställa svenska produkter online, tex. på sidan sverigeonline.se. Onlineshopen snusbutiken har också en del matvaror men framförallt snus, så den som inte kan bli av med sin dåliga vana kan alltså testa att beställa härifrån. Obs. företaget ansvarar inte för ev. problem med tullen.

Slutligen, det bästa rådet jag kan ge är dock att ta seden dit man kommer och använda sig av spanska råvaror och produkter. Men när du verkligen har hemlängtan vet du nu att det finns en del att få tag på.

Annonser

One Response to Svenska produkter i Madrid

  1. Malin says:

    Tack sa mycket för superbra tips!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: