Sangría och Tinto de Verano


Sangría är den spanska dryck som nog måste anses vara både den mest kända och även den populäraste bland icke- spanjorer. Hur är det bland spanjorerna då? Jo, visst dricker man Sangría men inte alls i den utsträckning som man kan tro. Drycken finns på många barer i hela landet under sommaren, under vintern är det dock främst i södra delen av landet man dricker den. Visst kan du få tag i Sangría i december på en bar i Madrid men då är det främst de turistträta områdena du ska besöka.

Receptet varierar stort, men det klassiska bör innehålla:

Rödvin (ju bättre kvalitet desto godare blir drycken)

Frukt, t ex persika, apelsin och äpple

Något sötningsmedel så som socker eller honung

Lite brandy eller rom

Alternativa recept kan innehålla kanelstänger, persikolikör eller vilken likör som helst som finns tillgänglig. Det finns också vit Sangría där man byter ut rödvinet mot vitt vin.

Sangría ska helst serveras omedelbart för att inte förstöra frukten eller vinet, gärna med isbitar i. Drycken serveras oftast i en kanna som rymmer ca en liter men på många ställen kan man även beställa en halv kanna.

En annan dryck som påminner och som många ofta blandar ihop med Sangría är Tinto de Verano, eller sommar vin som det blir på svenska. I vissa delar i Andalusien kallas det också Vino de Verano. Drycken består av ca hälften rödvin och Gaseosa som påminner om sockerdricka, eller alternativt Fanta citron. Denna dryck är speciellt vanlig på sommaren i hela landet. det serveras i tubglas eller ibland i litersglas så kallade Mini, vilket man ofta delar ett par personer på.

Ett gott alternativ till sommarölen!

Annonser

3 Responses to Sangría och Tinto de Verano

  1. Mireya says:

    Oj, va sugen man blir! Jag va i södra Spanien i somras och det enda jag drack va Sangría. Tack för tipset om sommarvinet, det ska absolut provas här hemma!!

  2. Minna says:

    Blev lite sommarsugen där!

  3. Laci says:

    Jag längtar redan efter Andalusien…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: