San Sebastián


Baskien eller País Vasco som staden heter på spanska är verkligen värt ett besök. Tyvärr är området för många enbart kopplat till terrororganisationen ETA, vilket inte är för intet då det är en organisation som fortfarande genomför attentat årligen. Denna region har dock så mycket mer att visa upp. På grund av Baskerns starka självständighets känsla, egna språk och i viss mån egna politiska styre skiljer sig området från övriga Spanien. Den staden som flest turister åker till är San Sebastian, eller Donostia som det lokalt heter. Det är inte ett konstigt val, staden är väldigt mysig, har fina byggnader, strand och uteliv, kort sagt inget saknas.

Matkulturen skiljer sig också från övriga Spanien, medan en spanjor från övriga områden äter sina tapas äter baskern sina pintxos (se bild nedan). Dessa små underverk hittar du på i stort sett alla barer och äts dagarna i enda. Precis som i resten av landet är det inte ovanligt att ta ett par öl om dagen på kvarterskrogen och detta bör kombineras med ett tilltugg. Skillnaden på tapas och pintxos är att tapas ofta är gratis, det kommer med beställningen av en öl. Pintxos betalar du ca 1-3€ för, beroende på storlek och bar. Detta är en sak som kännetecknar staden, den är mycket dyrare än andra spanska städer. Detta gäller allt från mat till alkohol, lokaltrafik, etc. Reser man med en svensk lön är det dock inga problem, det är fortfarande billigare än t ex Stockholm.

I San Sebastian rekommenderas det att mest vandra runt och njuta av staden men det finns några saker du inte bör missa. Vid centrums utkant kan du ta ett litet tåg, som liknar ett turisttåg modell äldre, som sakta kryper upp för stadens omringande sluttningar. Bara den lilla resan är nöje nog, men väl uppe möts du av det minsta lilla tivoli du sett, Monte Igueldo. Karusellerna är enbart för barn men även vuxna kan njuta av vistelsen då utsikten är spektakulär.

Ett annat måste är Monte Urgull, ett berg beläget invid stadens centrum varpå en stor staty av Jesus är placerad som direkt förr tankarna till Jesus- statyn i Rio de Janeiro. Kvällstid tänds statyn och ses nedifrån staden. Statyn är placerad på en gammal fästning som också är ett museum.

San Sebastian ligger nästan vi franska gränsen, drygt en timmes bussresa tar dig till en liten by vid namn Hondarribia (som i sig är värd att se), därifrån går det båtar över sundet som tar dig till Frankrike på ca 6-7 minuter. Dock bör nämnas att väl framme på andra sidan är det långt till stadens centrum och inte mycket att se.

Värt att nämnas är också att staden, sommartid, är ett populärt tillhåll för surfare från hela världen.

Vill du se ett Spanien långt från palmer och sangría är detta staden du bör besöka.

Annonser

5 Responses to San Sebastián

 1. Samantha says:

  Vilken bra blogg! Såna där pintxos hade jag inte tackat nej till just nu!:D

 2. Jennifer says:

  Oh god va gott det ser ut..

  hehe ok, då vet jag.. Blir nog inga skinnshorts för mig då. 🙂

 3. Novembersara says:

  SV: HAHA, ja dom är grymma 😀 älskar fredrik och filip!

 4. elsewhither says:

  I’m studying about an hour from San Sebastian, so I’ve gone there several times and can’t get enough of the views and the pintxos. ^^

 5. Pingback: ETA utlyser permanent vapenvila « Swedesinspain

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: