Malasaña


Detta är första artikeln om olika områden i huvudstaden Madrid. Allt för att ni läsare ska ha chansen att lära känna staden på riktigt och inte enbart följa turistströmmen. Madrid som vilken storstad som helst har många olika områden som skiljer sig från varandra i många avseenden. Låt os börja med Malasaña:

Området gjorde sig känt på -70 och -80 talet som det huvudsakliga området för La movida madrileña (kulturellt uppsving efter Franko- epoken men även kopplat med vänsterkulturen samt droger). Området jämförs ofta med Camden Town i London eller East Village i New York.

Den mytomspunna baren La Via Láctea

Området består av många barer, varav många är rockbarer. I Spanien är det fortfarande vanligt att spansk musik dominerar i utelivet men i detta område är den internationella musiken den som ljuder ur högtalarna. En mytomspunnen bar från områdets storhetstid är La Vía Láctea, där kunde man när den öppnade 1979 bland annat skåda regissören Pedro Almodóvar. Baren är känd över hela Spanien och varje Spanjor som besöker huvudstaden för första gången planerar säkerligen in ett besök här.

En annan bar som du bör gå förbi (om du törs) är Nueva Vision. Barens ägare är minst sagt en udda figur känd över halva Madrid. Baren är förutom en bar som håller hög klass när det gäller musik (så vidare inte ägaren har flippat ur) även en Ramones (musikgruppen) fan club. Du bör även göra ett besök på El Rey Lagarto där allt från -80 tals klassiker till Black Metal samsas. och den blygsamme men populära baren El Palentino (förekommer i en av Manu Chaos musikvideor). På denna bar kan du lugnt ta en kaffe på dagen eller samsas med alla Madridbor som en fredagskväll vill få i sig en av områdets billigaste drinkar. Andra typiska barer för området är El Garaje Sonico som spelar mestadels rockmusik eller Más Allá som alltid har extra billiga drinkar fram till tolvslaget.

Något du inte bör missa om vädret tillåter är torget Plaza dos de Mayo, även det en mytomspunnen plats. Sommartid är torget fullt med människor som dricker öl, spelar på sina medhavda musikinstrument eller kanske övar sig i att jonglera. I Spanien är det inte lagligt att förtära alkohol på gatan men trots detta säljs burköl i varje gatuhörn i detta område, oftast av immigrerade kineser.

När klockan börjar närma sig 4 stänger de flesta vanliga barer och folket går vidare till de större lokalerna. En sådan är El Barco som stänger klockan 6 på morgonen. Inträde kostar 8-10€ på helger men med det får du, som alltid i Spanien, en valfri drink på köpet.

Området har även många intressanta butiker, allt från design till second-hand (som inte är så vanligt i Spanien), lite som Stockholms Söder helt enkelt. Gillar man serietidningar är detta också området du bör besöka då det finns flera specialiserade butiker. Eller varför inte skaffa en tatuering i en av områdets många tatueringsstudier?

Den närmsta Tunnelbanestationen är Tribunal linje 10.

Vill du uppleva en utekväll med lokala Madridbor och internationell musik är detta ett område du inte ska missa.

Annonser

3 Responses to Malasaña

  1. Minna says:

    Superbra blogg för de som vill åka till Spanien! Ska varmt rekommendera den!
    Skriv gärna lite om bra, billiga ställen att inhandla mat på. Och bra shoppingställen! 😉

  2. jag tror aldrig man kan få till nåt så som det var eftersom det är mycket runtom som också gör sitt till eran året alla trender då utbudet..liksom även om sjuttiotal skulle bli supermodernt nu skulle det ändå inte se ut som på sjuttiotalet.
    Jag kommer inte kunna få till bevvanstilen men jag kan influeras av den =)

  3. Pingback: FIRA NYÅR I SPANIEN « Swedesinspain

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: