Söka arbete


Att hitta arbete i Spanien kan vara relativt svårt sedan arbetslösheten har stigit de senaste två åren men det inte hopplöst. Kan du inte spanska så är det absolut enklast att leta jobb på solkusten. Många barer och restauranger uppskattar att man kan främmande språk även om det blir på bekostnad av spanskan.

Nackdelen är att du kommer att ha det svårare att lära dig språket eftersom du kommer befinna dig i en miljö med många blandade nationaliteter, däribland många skandinaver. En annan negativ aspekt är att jobbet förmodligen är svart vilket ofta innebär låga löner och obekväma arbetstider.

Söker du jobb i de större städerna är det ofta väldigt viktigt att du kan språket, med vissa undantag. I Madrid bör du söka på barer i turisttäta områden som t ex. SOL även kallat HUERTAS. Där myllrar de av barer med mycket folk året om, kunderna är både utländska turister och madridbor.

För att få jobb på en bar rekommenderas det att du med ett utskrivet CV i hand går från ställe till ställe och presenterar dig.

Ett annat alternativ om man inte är så duktig på språket är att söka jobb som Aupair. Det finns många svenska familjer som föredrar att barnen har en svensk barnflicka/pojke för att lära sig modersmålet. Svenska arbetsförmedlingen lyser ofta ut sådan tjänster. Du kan också söka genom alla de Aupair-sidor som finns online.

Letar du efter ett kontorsjobb eller liknande och kanske redan kan spanska språket eller i alla fall kan hålla en konversation så finns det flera bra portaler. Det är inte särskilt vanligt att söka på vad som motsvarar den svenska arbetsförmedlingens hemsida. Dessa sidor är två av de vanligaste att söka jobb på:

http://www.infojobs.net/

http://www.infoempleo.com/

Det är seriösa sidor där de flesta företag väljer att annonsera. Ibland kan det till och med finnas jobb där de söker någon som kan svenska. Testa att skriva in ”sueco” i sökmotorn och se vad som kommer upp.

En annan sida där många jobb läggs ut är: http://madrid.loquo.com/es_es

Svårigheten med den sidan är att annonsörerna är både seriösa företag och mindre seriösa. Det är t ex. inte helt ovanligt att sexuella tjänster lyses ut. Dock, om du verkligen inte vill mista minsta lilla chans så bör du inte ignorera denna sida. Många företag vet att den har många besökare när det gäller alla typer av annonser och lägger därför ut sin annons där.

När du väl kommer att börja gå på anställningsintervjuer kommer du att märka att många frågar om du är skriven i Spanien och har ett socialförsäkringsnummer (gäller sällan barer och restauranger) och NIE (ID nummer för utländska medborgare). Trots den fria rörelsen i EU kan det ändå fortfarande vara svårt att jobba i andra EU länder. Företag får anställa dig även om du är skriven in Sverige men de föredrar att inte göra det. Så, om du ska söka jobb för en längre tid, se till att få detta ordnat så snart som möjligt. Läs om hur du ansöker om NIE här.

Slutligen, ge inte upp om du inte hittar jobb direkt, förr eller senare kommer du hitta tjänsten du söker.

Annonser

One Response to Söka arbete

  1. Pingback: Jobba i Spanien 2010 « Swedesinspain

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: