Riksdagsvalet i spansk press


SvReinfeldt håller fast vid makten trots utebliven majoritet. Foto Johan Jeppsson.erige är ett land som många i Spanien ser upp till, många känner till vem Olof Palme var och vad han symboliserar för Sverige och övriga Världen. Det finns t ex en park och en gata i Madrid uppkallad efter vår mördade statsminister. Många Spanjorer ser upp till det svenska välfärdssystemet och ser Sverige som en förebild. Det är därför inte så konstigt att intresset för söndagens val var stort.

Dagarna innan spekulerades det om huruvida detta skulle vara ett val som gick till historien, ett val där ett höger-liberalt parti fick mandat att fortsätta regera. Dagen efter valet beskriver tidningen El País resultatet just så, som ett historiskt val.

I artikeln spekulerar de i om  det är de Nya Moderaternas välfärdspolitik som har fått svenskarna att svänga, eller om det är regeringens hantering av finanskrisen som gett dem ett ökat förtroende. De beskriver även hur Socialdemokraterna efter en nästintill total dominans på den svenska politiska arenan har fått ge vika. Likt den svenska pressen tar de upp Sahlins roll i det hela och menar att hennes icke- karismatiska personlighet och sättet hon blev vald på, med en sluten process, är en av anledningarna till nederlaget.

Givetvis, beskrivs även det parlamentariska kaoset som har uppstått som en effekt av Sverige Demokraternas intåg i riksdagen. De påpekar att det i Sverige på grund av vårt konstitutionella system har varit vanligt med minoritetsregeringar under de senaste decennierna men att det denna gång är annorlunda. På grund av att det parti som spelar vågmästarrollen är ett främlingsfientligt parti  finns inte en enkel lösning. De återberättar hur Reinfeldt under kampanjen sagt sig ovillig att sammarbeta med SD och att han nu vänt sig till Miljöpartiet men utan framgång, förhandlingar kommer att bli svåra menar de då partiet står kvar i de röd- grönas lag.

De avslutar med att säga att det verkar som att antalet invandrare i Sverige nu har nått den siffran som gör det möjligt för xenofobin att nå den historiskt sätt toleranta och civiliserade svenska kusten.


Annonser

One Response to Riksdagsvalet i spansk press

  1. Emma says:

    Usch!! Vad trakigt att alliansen vann! Jag tror jag fortsätter att bo i Spanien ett tag till!! Skäms pa er svenskar!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: