Spanskt medborgarkap


Det finns flera olika sätt att få Spanskt medlemskap beroende på vilken utgångspunkt du har. Nedan följer de två vanligaste. En exakt beskrivning på hur man söker medborgarskap kommer i ett annat inlägg.

Barn eller Barnbarn till en Spanjor/Spanjorska:

I Spanien har man rätt till medlemskap i det fall en eller två föräldrar härstammar från Spanien men detta gäller även om mor- eller farföräldrar är Spanjorer. I denna situation befinner sig många latinamerikaner på grund av en stor utvandring från Spanien till Latin Amerika under olika epoker. En del menar att Spanien känner att de är skyldiga Latin Amerika detta som ett steg i en förlåtelseprocess  från Kolonialtiden. Är du över 18 år kan du söka medborgarskap om du är skriven i Spanien (du ska ha varit det under 1 år). Är du under 18 år kan du söka det på Spanska ambassaden i Sverige.

Bosatta i Spanien:

Denna kategori får man tänka sig gäller de flesta svenskar som befinner sig i Spanien. Vem som helst som har varit lagligt bosatt i Spanien i minst 10 år kan söka detta medlemskap. Om man kommer som flykting eller asylsökande minskas denna period till 5 år och till två år om man kommer från: Latin Amerika, Andorra, Filipinerna, Ekvatorialguinea, Portugal eller om man är Sefard (benämning på  judar av arabisk-spansk-judisk härkomst som en gång utvisades från Spanien). Tiden minskas även bland annat dessa fall: till ett år om man är född i Spanien eller om man är änka eller änkling.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: